Inbrottsstandarden bygger på olika hotbilder och inbrottstjuvar. Förutom praktiska inbrottsprov utförs även andra prov som exempelvis tryckprover där man bland annat provar dörrens vridstyvhet och ingående detaljers hållfasthet.
Inbrottsstandard SS-EN 1627.
RC 2
Tid: Total testtid* 15 min varav effektiv angreppstid* 3 min.
Motivation: Inkräktare förväntas ta sig in genom enkel åverkan.
Verktyg: Angrepp med mindre verktyg som skruvmejslar (365 mm), hammare (145g), kilar etc.
Viktigt att veta: Om man skulle använda en kofot här lika den som får användas vid RC3-testet, se nedan, bryter man upp en RC2-dörr på några sekunder. Och därför ser vi, som en seriös tillverkare, inte dörrar i RC2 som säkerhetsdörrar för en sådan dörr är inget motstånd för en tjuv.
RC 3
Tid: Total testtid* 20 min varav effektiv angreppstid* 5 min.
Motivation: Inkräktaren är beredd att ta en risk och angripa dörren genom kraftigare åverkan
Verktyg: Angrepp utförs med kraftigare verktyg som tex kofot (710 mm) utöver verktygen enligt RC2.
RC 4
Tid: Total testtid* 30 min varav effektiv angreppstid* 10 min.
Motivation: Inkräktaren är beredd att ta större risk och mer tid på sig.
Verktyg: Angrepp med såg, hammare, yxa, mejslar och batteridriven borrmaskin utöver verktygen enligt RC3.
* Att man skiljer på total testtid och angreppstid ger testpersonen möjlighet att ta paus för att vila och tänka igenom nästa steg i testet.
Kolla upp det här!
Inbrottskydd har till skillnad mot brandskydd inget lagkrav. Certificering og produktionskontrol av inbrottsskydd är därför frivilligt att tillämpa vilket inte är självklart för dörrtillverkare. Men, enda sättet för dig som kund att kunna lita på vad dörrtillverkaren utlovar är att tillverkaren också uppvisar certifikat från oberoende testinstitut. För Daloc är det därför en självklarhet att låta oberoende tredje part certifiera våra säkerhetsdörrar. För att upprätthålla certifikaten ingår även årlig tillverkningskontroll av certifieringsorganet.
I Sverige utfärdar Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering certifikat och utför regelbunden tillverkningskontroll av säkerhetsdörrar ute hos tillverkaren. Hos SBSC kan du kontrollera om företaget du tänker köpa dörren av ingår i den kontrollrutinen. Till SBSC.