Varje detalj i en Daloc-dörr har ett syfte.

Om man som vi vill göra dörrar med ett syfte, då har man inte råd att lämna någonting åt slumpen. För att lyckas krävs kunskap och inspiration, noggrannhet och hängivenhet. Och ett genuint intresse för detaljernas betydelse. För man kan inte kompromissa med detaljer om man vill göra dörrar som räddar liv. Det är otänkbart.

Ska man göra något så ska man göra det rejält.


Daloc grundades 1942 av John W Johansson som brukade säga: ska man göra något så ska man göra det rejält.

Den inställningen har följt oss sedan dess. Och den inställningen gör att du dagligen möts av dörrar från Daloc i hemmet, i skolan, på jobbet och på fritiden. Dörrar som skapar trygghet och trivsel. Och räddar liv.

Till den perfekta dörren finns ingen genväg.

Det är inte så svårt att göra en dörr. Men att tillverka en dörr som står emot brand till exempel, det är komplicerat. Att tillverka en dörr som står emot brand och som dessutom inte släpper in brandgaser och oljud är ännu svårare. Riktigt avancerat blir det när samma dörr ska klara allt det där och dessutom stoppa inbrottstjuvar.

Varför är det så svårt? Det beror på att varje egenskap som man vill ge dörren påverkar de andra. Och de förstärker inte alltid varandra som man skulle kunna tro. Tvärtom. Ljud och brand kräver exempelvis helt olika lösningar.

Ännu fler krav.

Till det kommer funktionella krav. Ta en arena till exempel där dörrarna ska vara öppna så att alla besökare kan komma in och ut. Men om det börjar brinna ska alla branddörrar stängas automatiskt – utom några som öppnas för utrymning. Dessutom ska dörrarna skydda mot inbrott nattetid och kunna utrymmas snabbt under dagtid.

Att kombinera den här sortens motstridiga krav, det är vi experter på. Att få detaljer att samspela för att allt ska bli precis rätt.

Grå Daloc dörr i Arena
Branddörr efter 153 minuter i brandugn
Karminfästningar till Daloc-dörrar
Stuknitad Daloc Karm vit
Ställbart slutbleck
Snitt daloc dörr
Daloc dörr med U värde
Vit stålkarm från Daloc
Efter Godkant Skottprov I Daloc Dorr
Stålkarm med karmhylsa från Daloc
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
/10
Vi testar våra dörrar. Vid en brand är påfrestningarna på dörren och de ingående detaljerna enorma.
Vi utvecklar och konstruerar varje detalj för att vi vet att de gör stor skillnad.
Vi stuknitar i stället för att svetsa. Det är bra för miljön, det sparar material och energi, och tillverkningen blir både renare och mer rationell.
Vi tillverkar stålkarmar av höghållfasthetsstål med integrerat justerbart slutbleck.
Vi använder snedfasad överfals och dolda plåtkanter, det har vi gjort sedan mitten av 1980-talet.
Vi vet att olika krav kräver olika detaljlösningar.
Vi levererar våra stålkarmar färdigisolerade från fabrik med tätningslist monterad i spår.
Vi gör dörrar som står emot det mesta. Beskjutning ställer höga krav på dörr och ingående detaljer.
Vi levererar både stål- och träkarmar med fabriksmonterade karmhylsor. Det förenklar montering, efterjustering och demontering.
Vi var först med att använda vattenburen färg för både våra stål- och trädörrar. Ett bra val för miljön.

Några av alla våra detaljer som gör skillnad.

En bra dörr är mer än en fyrkant som fyller ett hål i en vägg. Den är byggd för att skydda människor och egendom. Och för att fungera prickfritt år efter år. Det kräver innovativa lösningar och en blick för detaljer som ibland kan verka obetydliga.

Vi utvecklar ständigt våra produkter och produktionsmetoder med vetskapen om att det är de små detaljerna som gör skillnaden. Så är det med allt vi gör, varenda detalj är noga framtagen och testad för att klara dagligt slitage länge. Och för att klara de krafter de utsätts för när det verkligen gäller.

5 frågor till Henrik Rosing, produktdirektör på Daloc.

För en oinvigd kan en dörr se väldigt enkel ut. Men Henrik Rosing vet vad som krävs för att utveckla en dörr som ska uppfylla alla krav. Och det är långt ifrån enkelt.

Dörrar, hur svårt kan det vara?

– Det finns high-tech även inom low-tech. Dörrar är faktiskt svårt fast det ser enkelt ut. Det är lagkrav som påverkar våra produkter när det gäller brandskydd, brandgastäthet och ljudreduktion. Och kraven skiftar beroende på var dörrarna ska användas. Det är komplext och här är vi med och driver utvecklingen.

– Sen tillkommer olika standarder för en mängd egenskaper som vi måste ta hänsyn till, exempelvis inbrottsskydd, lufttäthet och U-värde.

Vad är Daloc speciellt bra på?

– Vi är bra på att få till dörrar med prestanda inom fler områden. Ta brandskydd till exempel, här måste man bryta värmebryggorna och då kan man inte använda för mycket plåt. Men när det gäller inbrottsskydd så är det bättre ju mer plåt man har. Och vill man reducera ljud så ska man helst inte använda vissa material och former.

– Att få ihop allt det här i en enda dörr till ett attraktivt pris är en enorm utmaning. Det är det vi är bra på, att kombinera motstridiga krav.

Hur går det till att utveckla en dörr?

– Daloc har ett utvecklingscenter med ett antal ingenjörer som utvecklar, bygger prototyper och testar. Det är en lång process att få till en ny dörr. Dels ska den konstrueras för att kunna tillverkas och produceras rationellt. Dels ska den testas så att den uppfyller alla krav.

– Det är många tester som ska göras för inbrottsskydd, ljudreduktion, brandskydd och brandgastäthet innan dörren är certifierad och färdig att tillverka. Sen ska den ju se bra ut också.

Hur viktigt är det med detaljerna?

– Det är de små detaljerna som gör skillnaden. Det sitter djupt rotat i vårt företag, vi vill att det ska vara bra grejer, det är ett egenvärde i sig. Ta ramträ i en trädörr till exempel. Där använder vi tjockare trä än andra, det syns inte utifrån men det betyder att dörren håller längre.

– En annan detalj som man inte tänker på men som gör stor skillnad är att vi isolerar våra stålkarmar redan i fabriken. Då vet vi att det görs rätt och samtidigt förenklar vi för byggaren.

– Sen har vi ersatt svetsning med stuknitning och det har många fördelar. Det är bra för miljön eftersom vi sparar material och energi. Dessutom blir tillverkningen både renare och mer rationell eftersom vi slipper svetsa. En annan fördel är att ytskiktet inte påverkas på ett negativt sätt.

– Så är det med allt vi gör, alla detaljer är viktiga, det kommer man inte ifrån. Det ska vara hållbart, bra grejer.

Ligger Daloc bakom många innovationer?

– Javisst, den listan kan göras lång. En av de senaste är ståldörrar som har mekanisk tätningströskel integrerad i dörrbladet, det har inte funnits förut. Vi har också uppgraderat konstruktionen av våra trädörrar som har tätningströskel, och tagit fram en väldigt prisvärd lösning. Bra för äldreboenden till exempel, där man har höga ljudkrav och inte kan ha vanliga trösklar. Det kan verka som en banal detalj, men det var mycket jobb bakom den lösningen.

– Om man tittar längre tillbaka så revolutionerade vi dörrmarknaden på 80-talet när vi utvecklade en ståldörr med så hög finish att den passade i ombonade miljöer, konstruktionen är än i dag måttstocken för ståldörrsdesign.

– En annan innovation var att utveckla stålkarmen så att tätningslisten kan monteras i ett spår i stället för att limmas fast. Ytterligare ett exempel är stål- och träkarmar med fabriksmonterade karmhylsor så att man enkelt kan montera och justera dörrarna, och demontera dem så klart.

– Vi var även först i branschen med att använda vattenburen färg för både våra stål- och trädörrar vilket är bra för miljön. Det finns många fler exempel.

Dörrarnas livscykel.

Våra dörrar är tillverkade på ett miljömässigt hållbart sätt för att på olika sätt göra nytta, till exempel att stoppa eldsvådor, oväsen och inbrottstjuvar.

De är också gjorda för att vara hållbara. Det är inte ovanligt att våra ståldörrar överlever byggnaden de sitter i och då kan de återbrukas. Eller återvinnas till 97 procent.

Alla våra dörrar.

Här hittar du alla våra dörrar och det mesta du behöver veta om dem för att skapa dig en snabb överblick. Du kan även klicka dig vidare för att hitta typgodkännanden, produktfakta, mått, ritningar mm. 

Vi hjälper gärna till.

Dörrar kan vara svårare än man tror. Det är mycket att ta hänsyn till som till exempel mått och beslag, regler och klassningar, karmar och trösklar. Men om du hör av dig till oss så blir det betydligt enklare.