Karmar i stål och trä.

Dörrens karm är lika viktig för montering som för de klassningar och funktion den skall uppfylla i den färdiga byggnaden. Våra karmar tillverkas därför med fokus på funktion, kvalitet, livslängd och design. Oavsett om de är i trä eller stål. Karmarna är självfallet certifierade av oberoende instans och har rätt klassningar.

Träkarmar för trädörrar.

Våra träkarmar är som standard tillverkade av furu, virkesklass J30 enligt SS-EN 942:2007 och ytbehandlade för hög tålighet. 

De levereras som standard vitmålade men kan mot beställning levereras i annan färg, laserade, klarlackade eller obehandlade. Karmar i annat träslag, björk, bok, ek eller ask, levereras mot beställning.

Välj med fabriksmonterad karmhylsa.

Fabriksmonterad karmhylsa är ett kostnadseffektivt tillval för träkarmar som ger ett snabbare, smidigare montage och lägre totalkostnad. Därmed slipper du inköp och manuell montering på byggarbetsplatsen. Montaget kan påbörjas direkt. För att underlätta ytterligare kan vi även leverera hela montagesatser.

Närbild på träkarm av furu som är vitmålad

Stålkarmar för stål- och trädörrar.

Våra stålkarmar framställs med stor insikt om detaljernas betydelse för funktion, livslängd och utseende. Karm och karmomfattning tillverkas av kallvalsat eller varmförzinkat 1,5 mm höghållfasthetsstål och är som standard utrustade med tappbärande, elförzinkade gångjärn. Karmen levereras sammansatt och färdigisolerad utan lösa delar. Flera olika utförande av karm finns: foder på gångjärnssidan, foder på båda sidor (så kallad omfattningskarm) eller utan foder (så kallad smygkarm). 

I rostfritt utförande är karmens synliga exponerade ytor av rostfritt stål EN 1.4301 (tidigare SS 2333) och övriga ingående detaljer främst i förzinkad plåt. Motsvarar korrosivitetsklass C4 enligt EN ISO 12944-2/BSK 07. 

Dessutom tillverkar vi våra stålkarmar till våra trädörrar i vår egen ståldörrsfabrik, allt från en och samma tillverkare. Bekvämt för dig, vardag för oss.

Närbild på vit stålkarm
Se våra stålkarmar

Dold karm från Orresta.

Genom att bygga in och dölja träkarmen skapas en snygg enhet med ett stilrent utseende. Och med dörrbladet i liv med väggpanelen får du en slät och elegant yttervägg, där varken karm eller gångjärn syns på utsidan.

Via Orresta Dörr AB erbjuder Daloc specialritade träpartier och andra lösningar utifrån arkitektens eller beställarens önskemål, däribland trädörrar med dold karm.

Med dold karm skapas lösningar där vägg och dörr blir en slät enhet utan överlappande foder. Detta ställer krav på unika detaljlösningar och med den mest uttalade lösningen syns varken karm eller gångjärn på utsidan. Trädörrar med dold karm levereras fanerade eller fabriksmålade i valfri kulör.

Grå dörr med inbyggd stålkarm

Karm- och påkörningsskydd.

För att minska slitaget på karmen och öka dörrens livslängd ytterligare i vissa miljöer kan karmens utsatta delar förses med ett karm- och påkörningsskydd av rostfri plåt.

Våra rostfria stålkarmar kan dessutom förses med påkörningsskydd som skyddar dörrbladets känsliga delar vid påkörning av tex sjukhussängar och annan vårdutrustning. Du hittar mer information under “Tillval och standard” i vår dörrkatalog.

Sjukskoterska Skjuter Sjukhussang Framat

Klämskydd.

Ett vanligt tillbehör till våra karmar är barnsäkra och snygga klämskydd för dörrar i tex daghem, fritidshem och skolor. Klämskydden gör att dörrens bakkant blir klämfri genom att förhindra att fingrarna kläms både från gångjärns- och anslagssidan av dörren.

Vi hjälper gärna till.

Det här med dörrar är inte så enkelt som det ser ut. Så vi hjälper dig gärna med det du behöver för att lyckas med dina projekt. Du kan tryggt luta dig mot vår kunskap var du än befinner dig i processen. På så sätt slipper du onödiga kostnader och otrevliga överraskningar.